Bibliotheek Hove

Prijzen

gepost op: 13 juni 2017

Prijzen

Fintro Literatuurprijs 2017

Jeroen Olyslaegers – Wil – De Bezige Bij

Dubbelslag voor Jeroen Olyslaegers. De auteur wist met zijn oorlogsroman 'Wil' zowel de vak -als de lezersjury van de Fintro Literatuurprijs te overtuigen. Een dubbele erkenning die Olyslaegers een cheque van in totaal 27.500 oplevert. 

"Of je wint of niet hangt af van een godin die met wat dobbelstenen gooit, meer niet. Maar nu ik op de shortlist sta, wil ik hem ook winnen". Jeroen Olyslaegers (°1967), genomineerd voor zowel de Libris als de Fintro Literatuurprijs, stak zijn zegehonger de voorbije weken niet onder stoelen of banken. De Libris moest hij maandagavond nog aan Alfred Birney laten, zijn plaats op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs weet hij nu wel te verzilveren.

De jury, onder leiding van Terzake-anker Kathleen Cools, heeft het in haar rapport over "een ijzersterke oorlogsroman waarin inhoud, tempo en taligheid hand in hand gaan. Een moreel geladen boek ook, waarin de stad Antwerpen een etterende wonde is die nooit volledig heelt zolang men zich nog herinnert wat ooit passeerde."

 

Libris Literatuurprijs 2017

Alfred Birney – De tolk van Java – De Geus

Alan wil meer te weten komen over zijn vader Arto, die opgroeide in Nederlands-Indië en meevocht in de oorlog. Hij en zijn broers hebben te lijden gehad onder het schrikbewind dat Arto in hun jeugd voerde.

Als Alan de biografie van Arto leest, wordt hem veel duidelijk. Arto, opgegroeid als bastaard van een Nederlandse vader en Chinese moeder, is in zijn jeugd mishandeld. Hij voelde zich nooit thuis in Nederlands-Indië en beschouwde Nederland als zijn vaderland. De wrede misdaden die hij tijdens de oorlog zag en zelf beging, hebben hem getekend voor het leven.

In het werk van Alfred Birney (1951) neemt de Nederlands-Indische geschiedenis een prominente plek in. Dit autobiografische document geeft zowel inzicht in een belangrijk deel van de Nederlandse koloniale geschiedenis, als in de manier waarop slachtoffers tot daders verworden. Daarbij geeft het een tijdsbeeld van het (bekrompen) Nederland van de jaren vijftig en het verschil tussen de Nederlandse en Indische manier van leven.

Het is een bij vlagen ontroerend maar vooral rauw verhaal, waarin vaders en zonen centraal staan.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Meer nieuws