Bibliotheek Hove

Literatuurweetjes

Literatuurtips:  

 

Binnenland

Jan Leyers – Allah in Europa. Het reisverhaal van een ongelovige. – Das Mag

Tien jaar na 'De weg naar Mekka' verkent Jan Leyers de islam in Europa. Groeit er zoiets als een Europese versie van de islam? Is dat ook wat moslims zelf willen? En valt het alom heersende wantrouwen jegens de islam te overwinnen?

Op zoek naar antwoorden trekt Jan Leyers van Sarajevo naar Brussel. Hij gaat met Bosnische moefti's op bedevaart, maakt een moslimkamp in de Hongaarse poesta mee, wordt wegwijs gemaakt in een Parijse banlieue en gaat in Londen met de voorzitter van een shariaraad op pad.

Jan Leyers luistert naar traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, naar liberalen en fundamentalisten, naar de stem van de kenner en de stem van de straat. Met de oren van een seculiere westerling die op zijn zeventiende rotsvast geloofde dat de toekomst van Europa er een zou zijn zonder religie en vandaag verbaasd aanziet hoe het opperwezen terrein herovert.

'Allah in Europa' is het relaas van een tocht door een wereld die zich niet in cijfers of statistieken laat vatten. Een meeslepend avontuur dat ontroert, onthutst en hoop inboezemt. Het boek toont de boeiende veelheid die onder de lading islam vandaag in Europa verborgen zit.

 

Buitenland

Murat Isik – Wees onzichtbaar – Ambo/Anthos

 

Winnaar Libris Literatuurprijs 2018

 Amsterdam Zuid-Oost heet tegenwoordig het stadsdeel dat vroeger bekendstond als het getto Bijlmermeer. De eerste bewoners trokken er in 1968 in. Na de onafhankelijkheid van de Nederlandse kolonie Suriname stroomden iedere week nieuwe Surinaamse families rechtstreeks van Schiphol naar de Bijlmer. Daarna kwamen de Ghanezen en de Antillianen.

‘Wees onzichtbaar’ is een coming-of-ageroman waarin Metin, kind van een Turkse familie, zich vanaf de lagere school opwerkt tot een rechtenstudie aan de universiteit, en zich in de tussentijd moet ontworstelen aan zijn tirannieke en onverschillige vader.

Metin is intelligent, geestig, ontroerend, soms een angsthaas. Humoristisch, soms iets te uitgesponnen en hyperbolisch, beschrijft hij zichzelf en de mensen in zijn leven: zijn half-Surinaamse vriend Floyd, zijn zus die helemaal gek is van Michael Jackson, de jongen die beter voetbalt dan de hele wijk maar aan de heroïne gaat, het meisje dat Metin en zijn vrienden aftrekt in het betonnen trappenhuis, de leraar op school die maakt dat Metin van literatuur houdt…

De strijd met vader Harun vormt de ruggengraat van ‘Wees onzichtbaar’. Harun probeert iedere dag te ontsnappen aan het gezinsleven, maakt gokschulden, noemt zichzelf 'communist' die niet buigt voor het Nederlandse systeem.

Intussen laat hij het geld verdienen over aan Metins moeder. Iedereen vreest zijn driftbuien waarbij geregeld klappen vallen. Metin is meer aan het overleven dan aan het leven, ook op de middelbare school waar pesterijen en vechtpartijen aan de orde van de dag zijn en leraren worden gemolesteerd.

Murat Isik speelt met Metins naïviteit, maakt hem slachtoffer en held tegelijk. De smakelijkheid waarmee hij dat doet maakt ‘Wees onzichtbaar’ zo aanstekelijk.

 

Bertram Koeleman – Het wikkelhart – Atlas Contact

De studenten Dom en Nick hebben op een vakantie in Frankrijk een merkwaardig tafereel meegemaakt, ze zijn op bezoek geweest bij een jong meisje, dat in een afgelegen boerderij prachtig voor ze zingt maar ze vermoeden dat het meisje door haar ouders of grootouders uitgebuit en misbruikt wordt. Dom probeert vergeefs woorden te vinden voor de scène, het meisje, het gezang, het landschap, Nick daarentegen verwerkt het ongegeneerd in een roman die een bestseller wordt. Het is de worstelende, gefrustreerde schrijver tegen de gemakzuchtige geslaagde succesauteur.

Na afloop van de vakantie raakt Dom steeds verder van het padje. Terwijl Nick het een na het andere succes boekt en een veelgevraagd schrijver wordt, loopt Doms relatie stuk en belandt hij in steeds vreemdere situaties waarvan hij allengs begint te vermoeden dat Nick er de hand in heeft. Zo lijkt Nick hem een hoertje te bezorgen, ook een bezoek aan Parijs lijkt door Nick geregisseerd en op den duur krijgt Dom het gevoel in een roman van zijn vriend te zijn beland, die immers niet schroomt om zich andermans werkelijkheid toe te eigenen. Voor de lezer is het intussen wel duidelijk dat Dom aan wanen lijdt, paranoïde wordt, teveel drinkt. Hij bezoekt een therapeut, maar Dom zelf ziet Nick als boosdoener.

Koeleman beschrijft de angst en paranoia van Nick erg plastisch. De lezer wordt, net als in films van David Lynch, het houvast van de werkelijkheid niet gegund. Dat maakt dat je er weinig grip op krijgt, en dat is ook precies wat de schrijver beoogt.

Anders Roslund – Drie uur – De Geus

De ervaren rechercheur Ewert Grens treft in een zeecontainer in de haven van Stockholm 73 lichamen aan – en de vingeradrukken op een GSM  van ex-infiltrant Piet Hoffman. Die blijkt zijn zinnen te hebben gezet op een rustig leven als beveiliger van VN-voedseltransporten. Maar daar komt al snel een einde aan als Ewert hem dwingt tot de meest risicovolle infiltratie van zijn leven… Drie uur is het spannende vervolg op Drie seconden en Drie minuten .

‘Drie Uur’ wil de ogen openen voor de ongeziene menselijke tragedie en een gezicht geven aan de slachtoffers die in handen vallen van misdadigers voor wie geld de enige drijfveer is.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.