Bibliotheek Hove

Literatuurweetjes

gepost op: 13 juni 2017

Literatuurtips:  

Binnenland

Margot Vanderstraeten – Mazzel tov. – Atlas Contact

 

Zes jaar lang begeleidt Margot Vanderstraeten de kinderen van de Schneiders bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot de gesloten joods-orthodoxe wereld van dit Antwerpse gezin. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig.

De joodse familie raakt bekneld tussen traditie en het moderne leven. Dat de werkstudente bijvoorbeeld ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend wekt achterdocht. Gaandeweg winnen – aan beide zijden – respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping.

Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York bezoeken.

Mazzel tov is een meeslepend en confronterend verhaal over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu, gezien door de ogen van een niet-joodse jonge vrouw. Mazzel tov biedt een uniek inkijkje in de onbekende wereld van de ander, die vlakbij woont. 

Buitenland

Hanna Bervoets – Fuzzie. – Atlas Contact

Op een ochtend in april ontvangt Maisie een pakketje. Een kartonnen doosje met daarin een klein, wit, pluizig bolletje. Maisie houdt het bolletje even tegen haar wang. ‘Hé jij, ben je daar eindelijk?’ zegt het dan.

Ook op andere plekken in de stad lopen mensen met een bolletje rond. Een blauw bolletje voor Maisies ex Florence, gegijzeld door haar eigen liefdesverdriet.

Een paars bolletje voor de gepensioneerde Diek, die zijn avonden vult met… lees meer internetdates. Een roze bolletje voor de werkloze Stephan, die geen voldoening meer put uit zijn relatie, niet weet wat hij met het leven aan moet

.Allemaal laten ze zich door het bolletje leiden, ze luisteren naar wat het zegt, doen wat het vraagt. Ze houden van het bolletje want het bolletje kent hen, ja, het bolletje begrijpt hen – misschien wel als enige. Of lijkt dat maar zo? En waar komt het bolletje eigenlijk vandaan?

Eigenlijk is ‘ Fuzzie’ een warm dekentje dat geruststelt en afschermt, maar tegelijkertijd toont  Bervoets de kille kant, de schrapende, pijnlijke aspecten van het leven en vooral van de liefde.

 

Paula Hawkins – In het water – AW. Bruna

De #1 bestsellerauteur van Het meisje in de trein is terug met een verslavende thriller vol psychologische spanning.

 Nel, een alleenstaande moeder, wordt dood aangetroffen in de lokale rivier. Eerder die zomer sprong een tienermeisje op dezelfde plek haar dood tegemoet. Ze zijn niet de eerste vrouwen die ten prooi vallen aan deze donkere wateren, en hun dood veroorzaakt een golf van onrust over de rivier en zijn geschiedenis.
De vijftienjarige dochter van Nel blijft alleen achter. Daarom moet Nels zus, Jules, terugkeren naar het stadje dat ze jaren geleden de rug heeft toegekeerd. Voorgoed, dacht ze toen…

In dezelfde hypnotiserende stijl als Het meisje in de trein, waarmee Paula Hawkins miljoenen lezers wereldwijd wist te raken, ontspint zich een verbluffend en gelaagd verhaal dat zich afspeelt in een kleine gemeenschap, waar pijnlijk duidelijk wordt dat herinneringen niet te vertrouwen zijn...
Kijk uit voor diepe wateren, je weet nooit wat zich onder de oppervlakte bevindt!

 

Sandro Veronesi – Een God waakt over je - Prometheus

Sandro Veronesi is niet alleen een van de grootste schrijvers van Italië, hij is ook een groot liefhebber van sport.

‘ Een god waakt over je’  is zijn eerste boek volledig gewijd aan deze passie. Maar het is niet zozeer een boek over sport, het is een episch boek over heldendom en geschiedenis.

Halfgoden uit de mythologie en grote sportmannen en –vrouwen staan in dit boek zij aan zij met onbekenden die ook stadions en sportvelden betraden.

Of het nu… lees meer om Hawaïaanse surfers gaat, die licht als een vlinder door de golven snijden, Italiaanse en Duitse voetballers tijdens de ‘wedstrijd van de eeuw’ (WK Mexico, 1970) of atleten uit het Roemenië van Ceausescu.

Sandro Veronesi zoekt de gepassioneerde hoeken van ons geheugen en ons verleden op en vertelt verhalen van glorie en ondergang.’ Een god waakt over je’  is een niet te missen ontmoeting, zonder scheidsrechters of overwinnaars, tussen de literatuur en het leven.

Veronesi is op zijn sterkst in de kortere columns waar hij als geïntegreerde kenner met een milde glimlach aan de zijlijn staat en beseft dat dat gedoe maar een levensbelangrijke bijzaak is.

Veronesi speelt in zijn betere columns  een afdeling hoger dan Mulder, Brusselmans en co

Michael Foley – Leuk hé? De filosofie van plezier maken.

Met de opkomst van het concept van de individuele vrijheid kregen alle nieuwe ervaringen namen en ook de taal ontwikkelde nieuwe begrippen. Zo ontstond ook het begrip 'leuk'.

De schrijver onderzocht dit en doet in dit boek verslag van zijn bevindingen. Hij geeft in het eerste deel een definitie: 'leuk' is een stelsel van groepsriten, bedoeld om een reeks ervaringen te bieden die via de vertroosting van het erbij horen en soms de euforie van de transcendentie, verveling tegengaan en plezier verschaffen en niet alleen de vreugde van herbetovering en soms de geruststelling van authenticiteit, maar ook de zorgeloosheid van het spel en soms het uitdagende van de humor en de zonde herstellen.

In deel twee belicht hij alle elementen van de definitie afzonderlijk en komt hij tot de conclusie dat het individualisme op zijn retour is, omdat aanpassingsvermogen en samenwerking het allerbelangrijkste zijn voor gemeenschappen.

In deel drie gaat hij in op verschillende vormen van het leuk hebben en in deel vier het oordeel dat spel symbool staat voor een nieuw bewustzijn: het gevecht tegen de doelmatigheid.

‘Leuk hé’ is meeslepend, diepgaand, en met een flinke geut humor geschreven- zijn stijl strookt met zijn onderwerp. Maar bovenal biedt het zijn lezers een verrassende kijk op onze samenleving.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Meer nieuws