Bibliotheek Hove

Literatuurtips:

Binnenland

Elvis Peeters – Brood – Podium

In’ Brood’ verplaatst Elvis Peeters zich in een jongen die niet anders kan dan zijn door oorlog geteisterde land ontvluchten.

Na een barre overlevingstocht begint hij aan zijn leven in een nieuwe samenleving. Maar voor hij het weet loopt het uit de hand, met als pijnlijk sluitstuk de nieuwjaarsnacht 2015-2016 op het Domplein in Keulen.

‘Brood’ is een met bijzonder inlevingsvermogen geschreven vertelling over het onzekere bestaan van een jonge vluchteling. Peeters beschrijft heel bedreven hoe de oorlog oprukt en de grens van wat een kind te verdragen krijgt steeds weer opschuift.

‘Brood’ doet nog het meest denken aan een jeugdboek, en is een traditionele vertelling in een poëtische, heldere stijl. Een gevoelige, naamloze jongen vertelt hoe hij in Europa is terecht gekomen, en hoe zijn leven er vroeger uitzag.

Peter Verhelst – Wat ons had kunnen zijn - CPNB

In ‘Wat ons had kunnen zijn’ beschrijft Peter Verhelst ervaringen bij theaterstukken.

Het openingsgedicht 'Wachten op Godot 1 (Samuel Beckett)' geeft de binnenwereld weer van een acteur.

Weelderige beschrijvingen van gebeurtenissen in het theater gebruikt Verhelst om vervreemdende associaties tegen af te zetten, zoals wanneer lichamen van acteurs meegedragen worden in de verbeelding van de bezoeker. In het ene gedicht wordt er over lichamen uit het toneelstuk geklommen, in het andere kruipt de bezoeker almaar hoger over schouders, buiken, een gezicht. Het plafond zweet roodbehaarde dieren uit. Indrukken worden lichamelijk.

In Verhelsts poëzie gaat het vaak over het net niet samenvallen van twee individuen, over de fundamentele kloof die tussen ons gaapt terwijl we elkaar wel degelijk liefhebben.

Buitenland

Julian Barnes – Het enige verhaal – Atlas Contact

‘Het enige verhaal’ van Julian Barnes is een pijnlijk mooie roman over eerste liefde – en de levenslange gevolgen daarvan.

Begin jaren zestig. In een saaie voorstad van Londen brengt de negentienjarige student Paul de zomermaanden door in zijn ouderlijk huis. Op aanraden van zijn moeder schrijft hij zich in bij de plaatselijke tennisclub. Tijdens een toernooi ontmoet hij Susan: achtenveertig jaar oud, zelfverzekerd, ironisch, overdonderend.

Zij is getrouwd en heeft twee volwassen dochters.

Paul en Susan worden elkaars geliefden.

In ‘Het enige verhaal’ kijkt Paul jaren later terug op de zomer die zijn leven voorgoed veranderde, op de daaropvolgende jaren samen en hoe dit leven uiteindelijk, heel langzaam, uiteenviel.

Barnes tekent het allemaal op in die sierlijke en licht ironische taal van hem. De structuur is nagenoeg chronologisch en Barnes speelt een ingenieus spel met leemtes en echo’s. Zijn portret van Paul en Susan en van de menselijke geest in het algemeen is indringend en stemt tot nadenken.

Jonathan Dee – De kiezers – Nieuw Amsterdam

Miljonair Philip Hadi verruilt na 9/11 Manhattan voor Howland, Massachusetts. Een opsteker voor het ingeslapen dorp, dat zich nu verheugt in een nieuw elan.

Voor lokale aannemer Mark betekent Hadi’s komst werk, en hij raakt geïntrigeerd door zijn succes. Al snel werpt de miljonair zich op als nieuwe burgemeester van Howland.

Hij schaft de belastingen af en betaalt zelf wat het dorp nodig heeft. Maar deze ogenschijnlijke luxe heeft ook een schaduwzijde. Zo verliest Marks zus Candace haar baan omdat de bibliotheek gesloten wordt. Marks broer Gerry houdt een anonieme blog bij waarin hij zich verzet tegen de alleenheerschappij van Hadi.

Uiteindelijk komt het tot een pijnlijke botsing tussen de middenstand en de rijken.

‘De kiezers’ is een messcherpe roman over groeiende ongelijkheid in de hoogtijdagen van  Trump en het populisme, de kloof tussen stad en platteland. Dee schreef een dwingende roman over die spanning tussen de sociale klassen. Elegant, levendig en complex.

voordat ze op de site verschijnen.