Bibliotheek Hove

Literatuurweetjes

Literatuurtips:  

 

Buitenland

Joukje Akveld – Wij waren hier eerst – Gottmer

Genomineerd en op shortlist van ‘ Woutertje Pieterse ‘ Prijs: Bekroning voor beste kinder-en jeugdliteratuur in het Nederlandse taalgebied.

Journalist en schrijver Joukje Akveld doorkruiste Afrika op zoek naar die schurende confrontaties tussen mens en dier, en om vast te leggen hoe sommige mensen proberen een oplossing te vinden voor bedreigde en verweesde dieren. ‘Wij waren hier eerst’ is rijk geïllustreerd met foto's en met illustraties van de Zuid-Afrikaanse Piet Grobler, die voor zijn werk talloze prijzen heeft ontvangen. 

De lezer krijgt dertien verhalen over wilde dieren zoals de pinguïns, cheeta’s, blauwapen…

Het boek vertelt hoe zij ooit onze aarde bewoonden en de natuur zijn gang kon gaan. Tot ze de mens tegenkwamen. En dat was meer dan eens een probleem. Deze harde realiteit zet de schrijfster geslaagd neer met niets-verhullende verhalen en knappe foto’s.

Ze spaart niemand, maar laat alle partijen aan het woord: wildparkbewakers, dierenactivisten, rangers, vrijwilligers, inwoners…

Jeugdige lezers komen zo ook te weten dat de werkelijkheid niet altijd eenvoudig of zwart-wit is.  Dit is geen dierenboek zoals er dertien gaan in een dozijn, waarin jongeren enkel op het mooie van de natuur wordt gewezen. Het samenleven van wilde dieren en mensen stelt echt wel problemen.

 Akveld heeft een eigen vertelstijl die amusant en anders is. Dit is een interessant en  leuk boek voor tieners die meer over wilde dieren willen weten dan de doorsnee weetjes.

 

 

Robert Menasse – De Hoofdstad – De Arbeiderspers

Brussel vormt het knooppunt van allerlei draden – en een varken loopt door de straten.

Euro-ambtenaar Fenia Xenopolou  staat voor een lastige opgave. Ze moet het imago van de Europese Commissie opvijzelen via een groot jubileumevenement. Maar hoe? Haar collega Martin Susman ontwikkelt een idee dat een spook uit het verleden wakker maakt. Ondertussen staat commissaris Brunfaut eveneens voor een moeilijke opgave. Hij moet om politieke redenen een moordzaak laten rusten. En Alois Erhart, professor Volkseconomie, moet in een denktank voor de toekomst van Europa woorden uitspreken die zijn laatste zouden kunnen zijn.

 En wat doet Brussel? Het zoekt een naam – voor het varken dat door de straten rent.

De roman van Menasse gaat over de Europese Commissie, over de Europese ambtenaren, over de eurocraten en hun bijzondere biotoop. Een biotoop die zeker geschikt is  voor een tragikomedie of een thriller. ‘De Hoofdstad’ is een must voor wie over Europa wil nadenken, maar bewijst ook dat de Europese Unie zich niet zomaar laat opsluiten in een roman.

 

Anne Applebaum – Rode Hongersnood – Ambo/Anthos

In ‘Rode Hongersnood ‘ verklaart Anne Applebaum waarom Oekraïne zo’n moeilijke relatie met Rusland heeft.

De sovjetisering en  collectivisatie van de landbouw, ingevoerd door Stalin in 1929, leidt in de gehele Sovjet-Unie tot een weerzinwekkende hongersnood.

Stalin strafte de vruchtbare regio die naar zelfbestuur verlangde. Hij kon het niet verkroppen dat een regio, die als bakermat van de Russische cultuur werd beschouwd, zelfbestuur wilde. De Oekraïners pikten het niet dat hun regio, die sinds de middeleeuwen een eigen cultuur had, door de Russen werd behandeld als provinciaals.

De Oekraïense genocide, de Holodomor, werpt tot op vandaag een schaduw over de Oekraïens-Russische relaties. De herinnering aan de holodomor zit in de genen van de Oekraïners.

 

Ali Smith – Herfst - Prometheus

'Herfst' is een sensorische roman waarin, tussen de puinhopen van het Britse post-Thatcher tijdperk, de brexit, het dagelijkse rotnieuws, de twee hoofdpersonages ontvankelijk zijn voor de poëzie in het bestaan, de totale ervaring, leven en dood niet als beangstigende maar als bevrijdende evenementen.

Behalve als een lofzang aan de verbeelding zou je deze roman ook als een ode aan onze oergrond kunnen lezen. Het is niet zomaar de beschrijving van iemands sterfbed, het is ook een poging om het geheimzinnig organische van alles, het leven en de vergankelijkheid, in taal te vatten. Het maakt van 'Herfst' een experimentele roman zoals er niet veel geschreven worden, een poging andere dimensies met woorden aan te raken.

 Misschien zit er in de Angelsaksische letteren in plaats van herfst wel een lente aan te komen, met een nieuw literair geluid.

 

Ho-Kei Chan – Hong Kong Noir – De Geus

In zes misdaadnovelles die samen één grote roman vormen, beschrijft Chan Ho-kei niet alleen het leven van een superflik maar ook de transformatie van miljoenenstad Hongkong.

Wat Kwan Chun-dok, voormalig politie-inspecteur in Hongkong klaarspeelt, grenst aan het onwaarschijnlijke. Het is 2013 en hoewel hij al vele jaren op pensioen is, helpt hij de politie nog altijd bij belangwekkende misdaden. Maar hij heeft leverkanker, ligt in een diepe coma en lijdt aan het locked-in-syndroom waardoor hij alles kan horen maar nauwelijks kan reageren.

Toch lost hij nog een moord op door met oogsignalen 'ja' of 'nee' te antwoorden op vragen die zijn assistent Sonny Lok hem stelt. Rond zijn ziekbed zijn vijf verwanten en bekenden van een vermoorde miljonair verzameld.

Als een echte Sherlock Holmes schetst Lok de contouren van de moord en geeft hij uitgebreide biografieën van de vijf die langzaam doorkrijgen dat ze allemaal verdachten zijn. Door gerichte vragen te stellen wordt de moord opgelost.

Chan Ho-kei combineert de klassieke thema’s uit de misdaadliteratuur met een sociologische analyse van de stad en zijn inwoners.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Meer nieuws